NIS2 i Fokus: Så Kommer Nya Cybersäkerhetskrav Påverka Din Organisation

I takt med att de digitala hoten blir allt mer sofistikerade tar Europa ett strategiskt steg för att stärka cybersäkerheten med NIS2-direktivet, som utgör en viktig uppdatering av befintliga åtgärder.
Vad är NIS2-direktivet?
NIS2-direktivet, eller Cybersäkerhetslagen som det kommer att kallas i Sverige, är ett viktigt steg framåt i Europas ramverk för cybersäkerhet. Det nya initiativet bygger vidare på det ursprungliga NIS-direktivet och syftar till att motverka det föränderliga landskapet av cyberhot genom att stärka säkerhetsprotokollen för nätverks- och informationssystem i hela EU.
Direktivet utvidgar de befintliga bestämmelserna till att omfatta fler sektorer, t.ex. hälso- och sjukvård, digital infrastruktur och offentlig förvaltning, och erkänner därmed deras viktiga roll för samhällets funktion. Med strängare säkerhetskrav är det primära målet att uppnå en enhetlig hög standard för cybersäkerhet i EU:s medlemsländer, och därigenom minimera riskerna och främja en proaktiv säkerhetskultur.
— I det allvarliga säkerhetspolitiska läget är arbetet med att stärka informations- och cybersäkerheten ett prioriterat område för regeringen. Med NIS2 omfattas fler sektorer av lagstiftningen jämfört med nuvarande NIS, vilket i förlängningen kommer stärka Sveriges motståndskraft, säger Carl-Oskar Bohlin.
De viktigaste delarna i NIS2
NIS2 introducerar flera viktiga element för att stärka försvaret av cybersäkerheten. Det breddar tillämpningsområdet till att omfatta viktiga sektorer utöver det tidigare direktivet och erkänner deras betydelse för att upprätthålla samhällsviktiga tjänster.
Dessutom införs strängare säkerhetsstandarder för operatörer av samhällsviktiga tjänster och leverantörer av digitala tjänster, med tonvikt på riskhantering, incidenthantering och kontinuitet i verksamheten. Regelbundna säkerhetsbedömningar och revisioner är obligatoriska för att säkerställa efterlevnad.
Direktivet betonar också ett ökat samarbete mellan medlemsländerna och uppmuntrar till ett enhetligt svar på cybersäkerhetsutmaningar. Detta inkluderar inrättandet av det europeiska nätverket för sambandsorganisationer vid cyberkriser (EU-CyCLONe) för att samordna svaren på betydande cyberincidenter.
IAM:s kritiska roll i NIS2-överensstämmelse
Identitets- och åtkomsthantering (IAM) är avgörande för robust cybersäkerhet och spelar en viktig roll för efterlevnad av NIS2. IAM-lösningar gör det möjligt för organisationer att hantera vem som har åtkomst till deras system och vilka åtgärder de kan vidta, vilket minimerar risken för obehörig åtkomst och potentiella dataintrång.
Genom att använda IAM kan organisationer tillämpa protokoll för stark autentisering, begränsa åtkomsträttigheter och övervaka användaraktiviteter för att upptäcka ovanligt beteende. Dessa aspekter ligger i linje med NIS2-direktivets mål för riskhantering och incidenthantering, och säkerställer att åtkomst endast beviljas behöriga personer.
Dessutom bidrar IAM till regelefterlevnad genom att erbjuda detaljerade granskningsloggar och rapporter som är avgörande för att visa att säkerhetsstandarderna följs vid revisioner. Att integrera IAM i cybersäkerhetsstrategier stärker inte bara säkerheten utan hjälper också till att uppfylla NIS2:s stränga krav.
Förberedelser inför NIS2: Vägledning för myndigheter
Myndigheter har en nyckelroll när det gäller att förverkliga NIS2 och måste anta proaktiva strategier för att uppfylla dess standarder. Att genomföra grundliga riskbedömningar för att identifiera svagheter är ett nödvändigt första steg.
En robust incidenthanteringsplan är absolut nödvändig, med detaljerade rutiner för att upptäcka, rapportera och mildra cyberincidenter för att säkerställa snabba och samordnade åtgärder för att minimera skadorna.
Investeringar i utbildning och träning i cybersäkerhet är avgörande. Genom att informera medarbetarna om cyberhot och förbättra deras reaktionsförmåga kan organisationerna stärka sitt säkerhetsramverk avsevärt.
Slutligen kan implementering av avancerad teknik som IAM-lösningar hjälpa myndigheter att uppfylla NIS2:s säkerhetsförväntningar och skydda viktig infrastruktur från cyberhot.
Identum och Vismas engagemang för cybersäkerhet
Identum ansluter sig stolt till Vismas säkerhetsprogram, vilket understryker dess engagemang för cybersäkerhetsexcellens. Visma utvärderar säkerhetsnivåer i förhållande till riktade standarder och utvecklar riskhanteringsstrategier för att inkludera korrigeringar av kritiska sårbarheter, i enlighet med NIS2:s fokus på riskhantering och incidenthantering.
Vismas 24/7 Security Operations Center täcker övervakning, upptäckt, förebyggande och incidenthantering, med Visma Cyber Crime Centre (VC3) som aktivt förebygger cyberbrott för att säkra organisationen.
Genom att använda Security Maturity Index följer Visma upp säkerhetsprestanda mot mål i realtid, vilket underlättar strategiskt beslutsfattande och uppfyller NIS2:s krav på ansvarsskyldighet.
Vismas säkerhetsprogram betonar kontinuerligt lärande och förbättring och säkerställer att säkerhetskompetensen och -mognaden förblir intakt även under team- och produktförändringar.
Redo att ta cybersäkerheten till nästa nivå?
Upptäck hur vår molnbaserade lösning för identitets- och åtkomsthantering kan förändra din organisations säkerhetsläge. Upplev smidig kontroll, förbättrad regelefterlevnad och sinnesro med våra moderna IAM-verktyg.